ΤΕΧΝΙΚΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΈΛΕΝΑ ΜΟΥΖΑΛΑ, 16-17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τεχνική & μουσική ερμηνεία με την Έλενα Μουζάλα, 16-17 Φεβρουαρίου 2019Η Έλενα Μουζάλα, Ελληνοκυπριακής καταγωγής, άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με την μητέρα της σε ηλικία τριών ετών. Σε ηλικία πέντε ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ, ενώ σε ηλικία επτά ετών της απενεμήθη “Τιμητικό Δίπλωμα” στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου “Μουσικά Νιάτα” στο Δυτικό Βερολίνο.

Το 1970 πήρε το Πρώτο Βραβείο στον 1ο “Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου”.

Το 1971 αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Κρινώ Καλομοίρη) με Πρώτο Βραβείο παμψηφεί.

Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων (Ίδρυμα A.Γ.Λεβέντη)..

Το 1975 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Gian Battista Viotti” στο Vercelli της Ιταλίας.

Το 1976 αποφοίτησε από το Conservatoire National Superieur de Musique των Παρισίων με Πρώτο Βραβείο Πιάνου (τάξη P. Sancan) και Πρώτο Βραβείο Μουσικής Δωματίου (τάξη C. Lardé).

Το 1977 της απoνεμήθηκε Τιμητικό Δίπλωμα στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Reine Sophia” στην Μαδρίτη.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Η.Π.Α, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία,  Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, κλπ.

Σαν σολίστ έχει συμπράξει με τις εξής ορχήστρες: Φιλαρμονική Ραδιοφωνίας Παρισίων,  Κρατική Βρυξελλών, Μουσικής Δωματίου Tirgu-Mures της Ρουμανίας, Νέων της Βιέννης, Δωματίου  της Τουλούζ, Ακουϊτανίας του Μπορντώ, Συμφωνική των Κανών, Collegium Academicum της Γενεύης, Ιle de France, Metropolitain του Μόντρεαλ, Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, Φιλαρμονική Νέων της ΕΟΚ, την London Mozart Players, Φιλαρμονική  της Βουδαπέστης και του Στρασβούργου, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, Βερολίνου, της Ουγγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου,κα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλες της τις εμφανίσεις, οι κριτικοί μιλούν με τα πιο θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για το εξαιρετικό μουσικό της ταλέντο και την κατατάσσουν ομόφωνα μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.

Έχει ηχογραφήσει με δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας και της Γαλλίας έργα Ελλήνων συνθετών καθώς και των συνθετών Ηaydn, Beethoven, Martinu, Mozart,Weber Chopin, Schumann,κ.ά.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Μανώλης Καλομοίρης”, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων επί πολλά έτη και ήταν Καλλιτεχνική Διευθύντρια  του Φεστιβάλ “Μανώλης Καλομοίρης”  στην Σάμο από την έναρξή του, το 1997-2012.

Είναι Καθηγήτρια Πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου  Πανεπιστήμιου στην Κέρκυρα  και διατέλεσε από το 2004 έως το 2010 τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Toν Μάρτιο του 2008, βραβεύτηκε από την Οργάνωση «F.E.M.» -Γυναίκα – Ευρώπη- Μεσόγειος που τελεί υπό την αιγίδα της Γερουσίας της Γαλλίας, για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης της.

Τον Μάιο του 2009, αναδείχτηκε στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΒΒC.

Διατέλεσε  Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Ν.Δ. από 1-2011 έως 6-2012.

Το 2013 & 2014, διατέλεσε  Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού στην Ελλάδα, για θέματα που αφορούν την Μουσική Παιδεία της χώρας.