ΠΑΙ-ΔΗ (Παίζοντας-Δημιουργούμε)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017/2018

Μουσικοκινητική 

Στο μάθημα της μουσικοκινητικής μέσα από το παιχνίδι, θα γνωρίσουμε από κοντά την κυρία Μουσική με τα 7 της παιδιά, τον φίλο της τον μαέστρο και θα την επισκεφτούμε στο σπίτι της το πεντάγραμμο. Εκεί θα παίξουμε αμέτρητες μελωδίες μαζί με τα παιδάκια της, τις νότες και θα ταξιδέψουμε στα διαφορετικά είδη μουσικής τους. Θα γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα του orff αλλά και της ορχήστρας. Θα χρησιμοποιήσουμε τους πολύχρωμους μουσικούς σωλήνες για να φτιάξουμε αυτοσχέδιους ρυθμούς και μελωδίες. Όλοι μαζί θα παίξουμε στα χρωματιστά πλήκτρα του πιάνου, μουσική και θα μάθουμε υπέροχα τραγούδια.

Τέλος, θα δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά διάφορες μουσικές έννοιες (όπως staccato, legato, piano, forte, παύση κ.α.).

Σας περιμένουμε τον Σεπτέμβρη να μας γνωρίσετε από κοντά, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να κάνουμε υπέροχα μουσικά ταξίδια.

 

Θεατρικό παιχνίδι 

Στο μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους αγαπημένους μας ήρωες των παραμυθιών και να παίξουμε μαζί τους. Παρέα θα δημιουργήσουμε της δικές μας μοναδικές ιστορίες με πειρατές, δράκους, πριγκίπισσες, νεράιδες και ότι άλλο βάλει ο νους μας!!! Θα μάθουμε να μην ντρεπόμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε ελεύθερα στη σκηνή του θεάτρου, χρησιμοποιώντας κοστούμια από τη συλλογή μας!!! Θα δώσουμε ένα διαφορετικό  τέλος σε κλασικές  ιστορίες!!  Μέσα από παιχνίδια παντομίμας θα γνωρίσουμε τα συναισθήματά μας αλλά και των φίλων μας!! Θα μεταμορφώσουμε μια κουτάλα, ένα μπαλόνι, ένα γλωσσοπίεστρο ή ακόμα κι ένα μπουκάλι σε κούκλες που με τη φωνή μας θα τις ζωντανέψουμε. Θα παρακολουθήσουμε κουκλοθέατρο από τις δασκάλες μας αλλά στην πορεία θα παίξουμε όλοι μαζί  τη δική μας παράσταση!!

Ελάτε να γνωριστούμε από κοντά τον Σεπτέμβρη!!! Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την φαντασία σας!!!! Ένα απίθανο ταξίδι στη χώρα του παραμυθιού μας περιμένει!!

 

Παιχνίδι και κατασκευές

Κάθε Σάββατο ένα δημιουργικό πρωινό μας περιμένει γεμάτο παιχνίδι, μουσική, θέατρο, κατασκευές, πολλά χρώματα και επιτραπέζια παιχνίδια!!

Μέσα σε ένα δίωρο οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν πρωτότυπα παιχνίδια συνεργασίας, εκτόνωσης και παντομίμας!!

Θα φτιάξουν υπέροχες κατασκευές με διαφορά υλικά (όπως, γλωσσοπιέστρα, γκοφρέ, χαρτόνι, δάχτυλο -μπογιές, πλαστελίνη, ζύμη, πηλό, καμβάδες, εφημερίδες, Cd, αυγοθήκες και πολλά άλλα…). Μαζί θα δώσουμε κίνηση σε γνωστές μελωδίες!!

Τέλος θα μάθουμε να παίζουμε πρωτότυπα επιτραπέζια σε ομάδες αλλά και ατομικά μαθαίνοντας να ακολουθούμε κανόνες με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο!!

Μπαλόνια, κορδέλες, στεφάνια, πολύχρωμα πανιά και φυσικά η μουσική  θα μας δίνουν πάντα μια καλή ευκαιρία για  να διασκεδάζουμε δημιουργικά!!!!

Σας περιμένουμε με πολύ χαρά να παίξουμε, να γελάσουμε και να γίνουμε μια υπέροχη  παρέα!!!!

 


 

Το ΠΑΙ-ΔΗ είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ανανεώνει συνεχώς τις δραστηριότητές του και συμβάλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια των παιδιών, γνωστικά, αισθητικοκινητικά και ψυχοσυναισθηματικά. Με σεβασμό και αγάπη στα παιδιά και τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται πάντα στην διάθεσή τους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι το προγράμματος.

Ενημερώνουν και ανανεώνουν συνεχώς την βιβλιοθήκη, τα υλικά  και τις δραστηριότητες, προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα:

 • Κινητικό παιχνίδι που στοχεύει στην εκτόνωση των παιδιώνΠΑΙ-ΔΗ (Παίζοντας-Δημιουργούμε)
  Στην σύγχρονη κοινωνία ο τρόπος διασκέδασης-ψυχαγωγίας των παιδιών έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν πάρει την θέση των ομαδικών παιχνιδιών της γειτονιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, με την κατάλληλη φροντίδα και πάντα με σεβασμό στις ανάγκες των παιδιών έχουμε δημιουργήσει ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, με άξονα το παιχνίδι και την κίνηση. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να διοχετεύσουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο την ενέργειά τους.
 • Ανάγνωση παραμυθιού (Σχετικό με το θέμα που θα μελετάμε κάθε μήνα)
  ΠΑΙ-ΔΗ (Παίζοντας-Δημιουργούμε)
  Η ανάγνωση – αφήγηση ενός παραμυθιού αποτελεί ίσως τον πιο άμεσο και εύκολο τρόπο να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά, να τους καλλιεργήσουμε καλές στάσεις απέναντι στην ζωή, να τα οριοθετήσουμε καθώς επίσης και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους και την κρητική τους σκέψη. Μέσα από το παραμύθι το παιδί εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και ενδυναμώνει τον ψυχικό του κόσμο. Επιπλέον, το βοηθάει να κατανοήσει και να αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες τόσο του ίδιου όσο και των άλλων. Με αφορμή μια ιστορία τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και ήρωες μαζί.
 • Θεατρικό παιχνίδι
  05
  Το θέατρο και οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ψυχισμό των ανθρώπων είναι γνωστές στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Μια ιδιαίτερη μορφή θεατρικής έκφρασης που συνδέεται με την μουσική, αποτελεί και το θεατρικό παιχνίδι, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να εκφραστούν συνολικά, να διοχετεύσουν δημιουργικά την ενέργειά τους και να επικοινωνήσουν. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν δικές τους αυτοσχέδιες ιστορίες με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της φαντασίας, του λεξιλογίου και της σκέψης τους.
 • Εικαστικά δρώμενα (Ζωγραφική και κατασκευές)
  19Τα παιδιά έχουν στην διάθεσή τους μια μεγάλη ποικιλία υλικών για να πειραματιστούν και να δοκιμαστούν σε διαφορετικές τεχνικές. Γίνονται μικροί καλλιτέχνες ( ζωγράφοι, γλύπτες κ.α.) και εκθέτουν τα έργα τους σε γονείς, συγγενείς και φίλους. Μαθαίνουν την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης φαινομενικά « άχρηστων» υλικών. Έτσι βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά και διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησής τους.
 • Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος
  03Όπως έχει δείξει η ιστορία ο άνθρωπος πετυχαίνει περισσότερα όταν λειτουργεί ομαδικά. Αυτή τη βασική αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο τόσο τα κινητικά, τα θεατρικά παιχνίδια και τα εικαστικά δρώμενα προσανατολίζονται προς την καλλιέργεια αξιών όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα. Όλη η ομάδα στηρίζει κάθε μέλος ξεχωριστά και κάθε μέλος στηρίζει την ομάδα. Γι’ αυτό το σκοπό οργανώνουμε ομαδικές δραστηριότητες και παραστάσεις – γιορτές. Τα παιδιά έτσι κατανοούν στην πράξη την αξία της ομαδικότητας.
 • Συναισθηματική αγωγή
  ΠΑΙ-ΔΗ (Παίζοντας-Δημιουργούμε)
  Πρόκειται για την διαδικασία μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα αποδέχονται, να τα ελέγχουν, να αποφεύγουν τις αρνητικές συμπεριφορές, να ενδιαφέρονται για τους άλλους και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση (δηλαδή να αντιλαμβάνονται ότι οι άλλοι μπορεί να έχουν ή να βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα από τα ίδια). Με εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι, τα παραμύθια και τα εικαστικά δρώμενα βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν θετικές στάσεις και αξίες και να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα τους.
 • Ανάπτυξη παιδικών δεξιοτήτων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες
  ΠΑΙ-ΔΗ (Παίζοντας-Δημιουργούμε)
  Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες βοηθάμε τα παιδιά να ξεφύγουν από την στείρα απομνημόνευση. Με την βοήθεια των ποικίλων δραστηριοτήτων του θεατρικού παιχνιδιού όπως είναι για παράδειγμα το παιχνίδι ρόλων καλλιεργούμε στα παιδιά στάσεις, αξίες και έναν θετικό τρόπο σκέψης στην πράξη.
 • Ενημέρωση γονέων για την πρόοδο των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα
  Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματός μας βρίσκονται πάντα στην διάθεση των γονέων προκειμένου να τους ενημερώσουν, να τους συμβουλέψουν αλλά και να τους ακούσουν όποτε κριθεί αναγκαίο. Κατά την διάρκεια της χρονιάς διοργανώνουμε παραστάσεις – γιορτές προκειμένου οι γονείς να μπορούν να έρθουν άμεσα σε επαφή με τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά τους μέσα στην τάξη. Πιστεύουμε ότι μόνο με μία άρτια επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν τόσο πνευματικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά.

Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε αρχείο pdf